Cedars-Sinai Heart Institute a realizat un studiu prin care s-a observat că atunci când s-au folosit pentru șoarecii mai bătrâni celule stem preluate de la şoareci mai tineri, primii au devenit mai viguroşi şi părul creştea mai rapid. A fost prima dată când un astfel de studiu a testat efectele asupra procesului de îmbătrânire, deşi celulele CDC (cardiosphere-derived cells) au mai fost utilizate şi în alte studii. „Felul în care aceste celule funcţionează pentru a inversa procesul de îmbătrânire este fascinant”, preciza, cu acest prilej, Eduardo Marban, autorul acestui studiu.
Ce-i drept, noua metodă este încă departe de utilizări clinice (pe oameni), deoarece nu este prea bine clarificat faptul cum că aceste celule îmbunătăţesc funcţiile inimii şi inversează procesul de îmbătrânire.
Totuși, dacă este să ne referim la celulele stem și efectele lor anti-îmbătrânire, putem afirma că în prezent, aria în care s-a dezvoltat cel mai mult exploatarea celulelor stem din plante este industria cosmetică. De altfel, în ultimii ani au căpătat pe piața de profil sunt promovate foarte mult produsele antiîmbătrânire pe bază de celule stem vegetale și care au rolul de a participa la procesul de reîntinerire şi de întârziere a apariţiei ridurilor, prin repararea ţesuturilor deteriorate odată cu trecerea timpului, prin menţinerea fermităţii şi tonicităţii epidermei.
Potrivit unor studii în domeniu, unele dintre celulele stem sunt capabile să stimuleze formarea de celule stem mature la nivelul măduvei osoase, iar acestea, la rândul lor, stimulează capacităţile proprii de apărare ale organismului, prevenind apariţia unor boli, încetinind procesul fiziologic de îmbătrânire şi grăbind procesul de vindecare prin regenerarea ţesuturilor hepatic, cardiac, nervos etc. Aici ”vedete” sunt celulele stem obținute din alge, din măr, din usturoi, din gălbenele şi din struguri sunt printre cele mai recunoscute în acest sens.
Tot specialiștii susțin că grație ajutorului celulelor stem din plante, țesuturile corporale se vor regenera permanent, iar toxinele sunt eliminate. Tehnica se numește gemoterapie și este folosită și în România. Gemoterapia are succes în tratarea unui număr foarte mare de afecțiuni; există preparate cu acțiune pe fiecare din aparatele și sistemele organismului: cardiovascular, pulmonar, digestiv, renal, osteoarticular, endocrin, nervos, metabolic.
Ce înseamnă gemoterapia?
Gemoterapia este considerată acea formă de terapie alternativă care implică utilizarea extractelor de muguri sau țesuturi embrionare ale plantelor pentru a susține sănătatea și a trata diverse afecțiuni. Ca orice altă formă de terapie, gemoterapia are atât puncte tari, cât și unele dezavantaje care ar putea fi importante în decizia ta de a foloi sau nu această formă de tratament. Încă de la început trebuie să subliniem că opinile privind eficacitatea acestei terapii pot varia și că nu există încă suficiente dovezi științifice pentru a susține în mod clar unele dintre pretențiile gemoterapiei. Dar, să vedem despre ce este vorba, în rândurile de mai jos.
Avantajele gemoterapiei
Pe scurt, vom vorbi mai întâi despre avantajele acestei metode de tratament.
Abordare naturală
După cum ți-ai dat seama din rândurile de mai sus, gemoterapia se bazează pe folosirea extracte din muguri, tulpini tinere sau țesuturi embrionare ale plantelor. Date fiind aceste metode, gemoterapia este printre preferatele de cei care sunt mult mai interesați de abordările holistice și naturale în gestionarea sănătății.
Substanțe nutritive pentru o stare de bine
Nu mai este nevoie să îți spunem că toate extractele din muguri sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive esențiale naturale, cum ar fi vitaminele, mineralele și fitonutrienții. Toate acestea la un loc nu fac decât să contribuie și mai mult la starea de bine a organismului tău, ceea ce era de fapt și scopul pentru care ai apelat la gemoterapie, nu?
Efect antioxidant
Unele extracte din muguri sunt utilizate în cadrul gemoterapiei tocmai pentru că în urma multor studii științifice a fost scos în evidență faptul că au un mare efect antioxidant. Printre altele, acesta poate contribui la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a efectelor negative ale radicalilor liberi. Anumite afecțiuni, unele dintre ele chiar grave, pot fi ținute mai ușor sub control prin această metodă de tratament, una care este lipsită de efectele adverse neplăcute ale multora dintre medicamentele alopate.
Abordare Holistică
Gemoterapia ia în considerare atât aspectele fizice, cât și cele emoționale și energetice ale sănătății.
Dezavantaje gemoterapiei
Din păcate, există și unele puncte slabe ale acestei metode de tratament, deși unii consideră că nu sunt chiar atât de importante.
Nu există studii științifice care să îi demonstreze eficacitatea
Una dintre cele mai mari critici este absența unor studii clinice bine documentate în care să se susțină atât eficacitatea, cât și siguranța de a o folosi drept tratament. Cele mai multe dovezi în acest sens sunt în general destul de modeste sau se află încă în faza de cercetare.
Interacțiuni cu alte medicamente
Chiar dacă este vorba despre metode naturale de tratament, acestea pot duce și la interacțiuni cu alte medicamente pe care le iei pentru anumite afecțiuni. De aceea, chiar trebuie să consulți un medic specialist înainte de a începe orice tratament suplimentar, pentru a vedea și care sunt recomandările acestuia în cazul tău.
Costuri ridicate
Produsele folosite în gemoterapie pot fi uneori destul de costisitoare, se întind pe perioade lungi, iar produsele folosite trebuie să fie de cea mai bunp calitate. Din păcate, în acest ultim caz, calitatea, aceasta poate varia, iar unele persoane consideră că prețurile nu sunt justificate în raport cu beneficiile pe care le poți obține.
Posibile efecte adverse neplăcute
Ca și în cazul altor produse naturale, și în acest caz există posibilitatea, deloc de neglijat, de a dezvolta reacții alergice la extractele din muguri. Pe cât posibil, ar trebui să se recurgă la teste de alergie înainte de a apela la această metodă de tratament, iar în caz contrar, să fii conștient de posibilele efecte adverse nedorite.