De regulă, cele mai multe dintre femei își doresc din tot sufletul să devină mame. Unele au de trecut prin multe încercări până reușesc să își vadă visul cu ochii, în timp ce altele sunt ceva mai norocoase din acest punct de vedere. Și, din momentul în care văd cele două liniuțe pe testul de sarcină, cu siguranță deja așteaptă cu nerăbdare momentul în care își vor strânge la piept mica minune.
Nașterea copilului, un moment aparte
Pe măsură ce se apropie de finalul sarcinii, multe femei se tem de momentul nașterii. De fapt, nu ar trebui să fie așa, mai ales în vremurile noastre, când condițiile din sistemul sanitar nu mai sunt cele din urmă cu ceva vreme. Din păcate, nici mass-media nu face nimic în acest sens, ba chiar dimpotrivă, suntem de-a dreptul bombardați cu tot felul de știri alarmiste în care viitoare mame și-au pierdut viața din diferite cauze pe care nu le mai detaliem acum. Este și normal ca tu, femeie însărcinată, să fii afectată de acestea. Cu toate acestea, experții în domeniu vin să ne aducă și unele clarificări ale situației și, mai ales, cum să depășești această frică de momentul nașterii. Viitoarele mame trebuie să știe că, de fapt, motivul temerilor lor vine din absența unei bune informări asupra a ce se întâmplă la naștere. Odată informată, femeia știe la ce să se aștepte de la momentul când va veni pe lume puiul ei. Despre aceasta vă vom vorbi în continuare.
Nașterea naturală
Dacă se merge pe nașterea naturală, atunci când gravida ajunge la maternitate, ca și conduită la internare, acesteia i se întocmește foaia de observație clinică. Are loc pregătirea gravidei pentru travaliu cu toaleta vulvo-vaginală – acolo unde este cazul, eventual clisma evacuatorie, golirea frecventă a vezicii urinare și pregătirea psihologică a viitoarei mămici pentru travaliu și expulzie.
Evaluării stării gravidei și a fătului
Mai apoi, în sala de nașteri, primul aspect de luat în calcul este evaluarea rapidă a gravidei, măsurarea tensiunii arteriale, iar dacă există o situație ce impune o urgență, atunci echipa completă, alcătuită din medic ginecolog, moașă, medic anestezist, medic neonatolog, asistente de sală, se mobilizează imediat. Urmează recoltarea de probe biologice și se examinează gravida și fatul prin mijloacele uzuale din sala de naștere. În timpul travaliului, se va urmări permanent, pulsul, tensiunea și temperatura pacientei, dinamica uterină, (tonusul uterin, frecvența, intensitatea și durata contractiilor), starea fătului prin monitorizarea bătăilor cordului fetal, starea colului, cât de repede avansează dilatația, starea membranelor și progresiunea prezentatiei. În momentul în care dilatația colului atinge 3-4 cm, se poate monta la cererea pacientei cateterul peridural pentru inducerea rahianesteziei. Dacă nu este cazul, sau nu se practică în spitalul respectiv, în caz că nu este nicio problemă, travaliul își urmează cursul firesc până la nașterea propriu-zisă.
Nașterea prin operație cezariană
Deși experții în domeniu ne dau asigurări că, în principiu, toate femeile sunt apte să dea naștere în mod natural, mai sunt și cazuri în care se impune intervenția chirurgicală pentru binele mamei și copilului. De aceea, chiar dacă pe tot parcursul sarcinii te-ai pregătit să naști natural, nu exclude nici varianta operației de cezariană, pentru că nu contează cum vine puiul tău pe lume, important este ca totul să se încheie cu bine, nu?
Trebuie să știi că operația de cezariană este o procedură medicală complexă, ce dureaza cam 30-40 de minute, dacă totul este în regulă. Primul lucru pe care personalul medical trebuie să îl facă se referă la montarea unei perfuzii în braț pacientei, precum și o sondă urinară. Mai apoi, obstetricianul va tăia peretele anterior al uterului, va drena lichidul amniotic, va scoate bebelușul și placenta și va închide plaga. Dacă nu a fost folosită anestezia generală, mama își va putea vedea puiul imediat ce a fost scos din burtică.